Vyökoejärjestelmä

Taekwondoharjoittelun virstanpylväitä ovat vyökokeet, ja eri vyöt osoittavat karkeasti harrastajan osaamistason. Vyöt jakautuvat värivöihin eli kup-arvoihin ja mustien vöiden dan-arvoihin. Ennen värin vaihtumista toiseen suoritetaan värivöissä natsakokeita, jolloin ansaitaan seuraavan värinen ”natsa”, nauha vyöhön. Vyöjärjestelmän arvot alimmasta ylimpään ovat seuraavat:

valkoinen vyö (10. kup)
valkonen vyö, keltainen natsa (9. kup)
keltainen vyö (8. kup)
keltainen vyö, vihreä natsa (7. kup)
vihreä vyö (6. kup)
vihreä vyö, sininen natsa (5. kup)
sininen vyö (4. kup)
sininen vyö, punainen natsa (3. kup)
punainen vyö (2. kup)
punainen vyö, musta natsa (1. kup)

Mustat vyöt:

1.-3. dan (oppilasarvo)
4.-6. dan (opettaja-arvo)
7.-9. dan (mestariarvo)

Alle 15-vuotiaiden mustaa vyötä kutsutaan poom-vyöksi, ja se on punamusta. Kun harrastaja täyttää 15, vyö vaihdetaan automaattisesti kokomustaan.

Ensimmäinen vyökoe suoritetaan alkeiskurssin puolessa välissä, jolloin valkoiseen vyöhön tulee keltainen natsa. Huolimatta eri seurojen toisistaan hieman poikkeavista vyökoevaatimuksista, vyöjärjestelmä osoittaa hyvin, mitä perus- ja itsepuolustustekniikoita, askelotteluja, liikesarjoja sekä teoriaosuuksia harrastaja on harjoittelemassa seuraavaa koettaan varten.

Seuran opettajat kutsuvat harrastajan vyökokeisiin. Omaa valmiutta ei siis arvioida ensisijaisesti itse. Tämä tapa säästää usein turhalta jännittämiseltä, lykkäämiseltä ja itsekritiikiltä; ohjaajan arvostelukykyyn voi luottaa. Toisaalta vielä keskeneräiset kokelaat eivät voi osallistua, vaikka tuntisivatkin itsensä valmiiksi. Hylsyt vyökokeissa ovatkin kaikissa suomalaisissa seuroissa harvinaisia.